Mogens Palle er død

Promoter Mogens Palle er død, 88 år gammel, efter længere tids sygdom. Det skriver blandt andet Ekstra Bladet.

I 2008 blev Mogens Palle optaget i International Boxing Hall of Fame. I 2014 blev han optaget i Dansk Professionel Boksning Hall of Fame. De to hædersbevisninger var naturlige krøller på en promoterkarriere, hvor Palle i et mere end et halvt århundrede var den toneangivende professionelle boksearrangør i Danmark.

Han blev født den 14. marts 1934. Han blev uddannet værktøjsmager, og han ernærede sig i en periode som som brugtvognsforhandler. Hans far, Thorkild Palle, var en årrække formand for bokseklubben Hermod i København, og Palle blev som ungdomsbokser selv Københavnsmester i fjervægt. Men det var udenfor ringen, han for alvor satte sit aftryk.

Da den tidligere Europamester Jørgen Johansen i 1957 startede promotervirksomhed, i samarbejde med Thorkild Palle, var Mogens Palle med på holdet. Johansens gamle boksekammerater Christian Christensen og Martin Hansen var indledningsvist bærende kræfter, men efterhånden udviklede stalden sig, og det samme gjorde Mogens Palles rolle, blandt andet som manager for boksere.

Den første guldalder og den første nedtur
I 1963 fik Mogens Palle selvstændig promoterlicens, og efter små to års konkurrence med Jørgen Johansen, blev han den eneste professionelle danske promoter, da Johansen kastede håndklædet i ringen. Navne som Tom Bogs og Børge Krogh blev som Europamestre stjernerne i en gylden periode for dansk profboksning i sidste halvdel af 60’erne.

I samme periode og ind i 70’erne samarbejdede Palle med den svenske promoter Bertil Knutsson og norske Erik Stenerud og Bjørn Dahl. Flere danskere boksede derfor i Sverige og Norge, og Palle var europæisk agent for den tidligere sværvægtsmester Sonny Liston i forbindelse med dennes kampe i Sverige i 1966 og 67.

Epoken kulminerede med Tom Bogs’ VM-kamp mod legendariske Carlos Monzon i Idrætsparken. Efter den kamp fulgte en bølgedal. Børge Krogh var stoppet, Bogs gjorde det ikke så længe efter. Den nye generation lykkedes ikke rigtigt med at slå igennem, og Palle måtte igennem en mediestorm med anklager om urent trav.

Palle måtte tænke ud af boksen. Han havde allerede prøvet udenlandske navne som Ken Buchanan, og nu hentede han folk som John Conteh, Joe Bugner og flere andre til kampe i Danmark. 1975 blev dog et skidt år, hvor mange forudså profboksningens endeligt i Danmark.

Kalule og Jørgen Hansen
Så kom Ayub Kalule til Danmark, på foranledning af bokselederen Ove Ovesen. Den tidligere amatørverdensmester fik chancen, og han forvandlede den til et uventet folkeligt gennembrud. Kalule trak den aldrende Jørgen Hansen med sig, og hallerne blev igen fyldt. Her fik en ung Hans-Henrik Palm plads til at udvikle sig.

Jørgen Hansens EM-sejr over Dave Green, og ikke mindst Kalules storkamp i USA mod Sugar Ray Leonard blev højdepunkter øverst på bjerget, inden det igen gik nedad til midt-80’erne, hvor Kalule, Hansen og Palm havde forladt scenen.

Det blev igen nemt at finde ledige sæder ved stævnerne. Satsningerne på flere afrikanske navne fik aldrig en rigtig Kalule-effekt, selv om flere af dem fik større kampe i udlandet. De skandinaviske sværvægtere Anders Eklund og Steffen Tangstad gav opmærksomhed i Norge og Sverige.

Men der var altså halvtomme haller, mens nye håb, først og fremmest Gert Bo Jacobsen, blev bygget op. Investeringen gav dog bonus, da Gert Bo trak fuldt hus i Randers og vandt EM-titlen mod tyske Rene Weller. Rachel Lawal og Lars Lund Jensen kom til, og der var igen opmærksomhed, også da Gert Bo tabte en VM-kamp mod Greg Haugen.

Den store tv-æra
DR havde vist Palle-boksning on and off, men da tv-monopolet blev ophævet og TV2 startede, åbnede det også døren for den nok mest lukrative periode for dansk professionel boksning.

TV2’s satsning på boksning faldt sammen med en stor dansk generation af talenter, og med tv-pengene var det muligt at satse på en bredere trup af profboksere, der i en lind strøm gik over fra amatørrækkerne: Brødrene Bredahl, Niels H. Madsen, Søren Søndergaard, Jesper D. Jensen, Mads Larsen og flere andre.

TV2 blev erstattet af TV3, og med det skifte fulgte en række skandinaviske navne til norsk og svensk tv. Fra 1999 hed tv-partneren TvDanmark. Men uanset hvilken tv-station, så blev der kåret mestre både i større og mindre forbund.

Sværvægteren Brian Nielsen blev det største navn i offentligheden, og det blev til kampe mod store navne som Larry Holmes og ikke mindst Mike Tyson i Parken, en begivenhed der tiltrak sig stor international opmærksomhed. Desuden vandt Johnny Bredahl WBAs VM-titel, som den første danskfødte verdensmester i et stort forbund i nyere tid.

Tysons besøg blev dog kulminationen på den æra, der sluttede ret brat omkring 2002, hvor tv-stationerne lukkede for vandet til både Team Palle og flere konkurrenter. Brian Nielsen stoppede kort efter, og uden de store tv-penge til de almindelige stævner måtte Team Palle (hvor datteren Bettina Palle var blevet lanceret som den officielle promoter) igen manøvrere i det muliges kunst. Stævnerne blev færre, selv om Stald Palle blev suppleret med flere af konkurrenternes boksere.

Både Mads Larsen og Rudy Markussen måtte til Tyskland for at vinde EM-titler, og  inden da havde de bokset VM-kampe mod tyske Sven Ottke. I det første årti af dette årtusinde kom Palles boksestald også til at kæmpe med en række kontraktstridigheder:

Bokserne Dennis Holbæk, Mads Larsen, Rudy Markussen og Reda Zam Zam fik længere pauser, da de ville ud af deres kontrakter, og historien om Johny Jensens EM-hjernescanning endte med en arbejdsskadesag.

Kessler gennembrud – og brud
Midt i diverse juridiske genvordigheder var Mikkel Kesslers store gennembrud kommet. Kessler vandt i 2004 WBA VM-titlen mod Manny Siaca, og han blev så stort et navn, at der for alvor var basis for pay per view-stævner.

Det kostede dog en tv-aftale med DK4/Canal Digital, da Kesslers kamp mod Librado Andrade i 2007 blev vist ppv hos TV2, med Hans-Henrik Palm som promoter. Samme år var Kessler i Cardiff, hvor han blev besejret af Joe Calzaghe i nok den mest lukrative kamp for en dansk bokser nogensinde.

Det blev i 2008 til to kampe mere for Kessler for Mogens Palle, da han genvandt WBA-titlen og forsvarede den i Tyskland. Så fulgte et meget omtalt brud, så Palle fik ikke mulighed for at gøre det, han havde meldt ud som sin sidste ambition: At køre Kessler færdig.

En genforening med Mads Larsen førte til en EM-kamp i 2010, igen med Hans-Henrik Palm som promoter. Bortset fra det ebbede Mogens Palles aktiviter ud, med kun enkelte kampe, primært til Lolenga Mock, der fik en EU-titelkamp i 2013.

Et sidste efterskrift
Da mange nok havde afskrevet Palle som promoter, fik han et overraskende comeback. TV2 var interesseret i boksning, Palle vandt kapløbet om aftalen, og i slutningen af 2015 blev Danish Fight Night født, med Brian Nielsen som officiel partner.

Med TV2 som platform blev det til et aktivt 2016. Samarbejdet med TV2 blev ikke forlænget i 2017, og stævnerne blev færre. Alligevel lykkedes det Palle i 2020 at føre Sarah Mahfoud frem til en IBF VM-titel, foruden et par andre titler til stalden, inden corona-epidemien gjorde stævneaktivitet vanskelig.

I dette forår arrangerede Palle et officielt afskedsstævne, hvor Enock Mwandila Poulsen blev Europamester, og Mahfoud forsvarede sin titel. Og for blot et par uger siden blev det offentliggjort, at Mahfoud i England skal bokse en storkamp mod verdensstjernen Amanda Serrano,

Dermed nåede Mogens Palle at sætte et mere end fint punktum for den lange promoterkarriere, inden hans liv ebbede ud. Hans hustru, Lis Palle, døde i 2020. Mogens Palle efterlader sig datteren Bettina og barnebarnet Christian.

Kommentarer