Valdemar Christiansen og Søren Søndergaard valgt i Hall of Fame

Dansk Professionel Hall of Fame har for 2023 valgt to nye navne ind.

Det handler om promoteren Valdemar Christiansen (billedet), der arrangerede stævner fra starten af 20’erne og indtil 1954. Og bokseren Søren Søndergaard, den tidligere Europamester der var ét af Danmarks store navne i 90’erne.

Dansk Professionel Boksning Hall of Fame blev indstiftet af Ove Ovesen, der døde i 2023. DPBHoF valgte de første navne ind i 2014. Læs mere her: https://www.dpbf.dk/hof/

Personligheder uden ringen:
Valdemar Christiansen
Promoter og manager, født 18. august 1888, død 22. november 1976

2023 var et passende år at indvælge Valdemar Christiansen i Hall of Fame. For da var det 100 år siden, at han i 1923 startede Bokseselskabet Ringen sammen med Einar Korup og bokseren Emanuel ”Malle” Jacobsen.

Selskabet arrangerede professionelle boksestævner i Lørups Ridehus i København. Fra 1926 var møbelhandler Christiansen alene om stævnerne, der nu blev holdt i Københavns Forum, dengang kaldet Kæmpehallen, og han var promoter frem til 1954, altså i mere end 30 år.

Han førte Knud Larsen frem til at blive europamester, som den første dansker, der blev bygget op, som vi stadig kender det. I 1929 arrangerede Christiansen stævnet, hvor Knud Larsen mødte legendariske Panama Al Brown foran 22.000 tilskuere på Københavns Stadion (det nuværende Østerbro Stadion).

Stævner i 30’erne rummede navne som Hans Holdt, Einar Aggerholm og Hirsch Demsitz, men på det tidspunkt, da Aggerholm stoppede i 1935, var det blevet tungt at være promoter. Christiansen havde opgivet licensen, da han i 1937 bidrog med teknisk assistance til Dansk Professionel Bokse-Forbund, der selv arrangerede et par stævner.

Efter 2. Verdenskrig startede Valdemar Christiansen igen, men han blev udkonkurreret af en ny promoter, Bernhard Madsen, der overtog boksere som Jørgen Johansen og Christian Christensen, og gjorde Johansen til europamester. Da der var gnidninger mellem Madsen og Johansen, Christian Christensen og Martin Hansen, valgte bokserne at bruge den respekterede og afholdte Christiansen til at hjælpe med stævnerne som promoter.

19. marts 1954 i K.B. Hallen blev dog sidste stævne for Valdemar Christiansen. Jørgen Johansen stoppede som bokser, og der var ikke professionel boksning i Danmark, før selvsamme Johansen startede som promoter i 1957.

Nutiden:
Søren Søndergaard
Født 17. september 1966

Søren Søndergaard startede som amatør i Aalestrup Bokseklub, og han boksede senere for Sparta Aalborg og Pugilist Frederikshavn. Han boksede 172 amatørkampe og tabte kun 15. Han blev dansk mester i letweltervægt i 1986, 87, 88 og 91, nordisk mester, vandt EM-bronze og deltog ved OL i 1988.

Han debuterede som professionel i 1992 og fik tilnavnet ”Mr. Perfect” på grund af sin flotte og stilrene tekniske boksning. Han slog navne som Steve Larrimore, Kenny Baysmore og Livingstone Bramble, inden den første EM-chance kom i 1995 mod Khalid Rahilou, men her blev han stoppet af en øjenskade.

Han fik en ny chance i 1996, hvor han overbevisende slog den senere IBF-verdensmester Michele Piccirillo. Søndergaard forsvarede EM-titlen tre gange, inden han rykkede op i weltervægt i håbet om en kamp mod Oscar de la Hoya. I 1998 vandt han en VM-titel i det lille forbund IBC. Her slog han den senere WBC-verdensmester Carlos Baldomir.

Søndergaard har således udført den ganske fornemme bedrift at slå to boksere, der senere blev verdensmestre i store forbund. I 1997 besejrede han desuden Jake Rodriguez, der havde været IBF-verdensmester blot et par år tidligere.

1998 bød desuden på en uafgjort og en vunden kamp, men de sårbare øjenbryn drillede Søndergaard, der valgte at lægge handskerne på hylden. Han har siden blandt andet været træner i Lindholm Bokseklub.

Rekordliste 1989-1996:
39 sejre, 1 nederlag, 1 uafgjort

Betydende titler:
Europamester i letweltervægt 1996-97
IBC-verdensmester i weltervægt 1998

Kommentarer