Profmodstand mod proffer i OL

AIBA, det internationale forbund for olympisk boksning – eller som det hed tidligere, amatørboksning – er som bekendt ikke involveret i hverken arrangementet af den olympiske bokseturnering i Tokyo 2020, eller i kvalifikationsturneringerne. Som tidligere omtalt har den internationale olympiske komité IOC taget den ret fra AIBA på grund af problemer internt i forbundet.

Det er de nationale olympiske komitéer, i Danmark DOK, der skal udtage boksere til kvalifikationsturneringerne. I Danmark sker det dog ifølge udmeldingerne i samarbejde mellem DOK og DaBU, der er det danske medlemsforbund af AIBA. Så et stykke hen ad vejen er det business as usual.

Det er dog ikke nogen selvfølge, at OL-turneringen bliver uden proffer. Allerede i 2016, i AIBA regi, blev døren åbnet for navne som Hassan N’Jikam, Amnat Ruenroeng og Carmine Tommasone. Nu skal beslutningerne træffes på nationalt niveau, og de mexicanske bokseforbund FMB og Conabox har allerede inviteret professionelle boksere til at deltage i kvalifikationerne som repræsentanter for Mexico.

Den første modstand er dog allerede kommet, fra de professionelle rækker. Det mexicansk-baserede prof-verdensforbund WBC truer med at udelukke profboksere i mindst to år, hvis de deltager i OL-turneringen.

“WBC er stærkt uenig i at støtte en professionel bokser i at deltage ved OL. Det er uacceptabelt, og det burde ikke blive accepteret af verdens fans og bokseeksperter. Olympisk amatørboksning er helt anderledes. Det er to forskellige sportsgrene, og det er meget farligt,” siger WBCs præsident, Mauricio Sulaiman (billedet), i en pressemeddelelse.

Foto: WBC PR-foto
Kommentarer