Sværvægternes dans om tv’et

Den 1. juni skal den engelske WBA/WBC/WBO-verdensmester Anthony Joshua (22-0) bokse i Madison Square Garden i New York, mod den amerikanske udfordrer Jarrell Miller (23-0-1). Kampen skal i USA vises på streamingkanalen DAZN.

Den 15. juni skal Tyson Fury (27-0-1) fra England, af mange regnet som “lineær verdensmester”, bokse i Las Vegas, i en kamp der i USA skal vises på ESPN. Modstanderen er endnu ikke offentliggjort. Rygter har gået på colombiansk-canadiske Oscar Rivas (26-0), men han skal efter de seneste meldinger bokse på undercardet – og nu tales der om enten Bryant Jennings eller Manuel Charr – sidstnævnte er WBA “almindelig” mester.

WBC-mester Deontay Wilder (40-0-1) fra USA har netop offentliggjort, at han skal møde mandatory udfordreren Dominic Breazeale i en kamp, der formentlig skal vises på Showtime, meget sandsynligt på Showtime pay-per-view. Kampen skal antageligt bokses den 18. maj i Barclays Centre i Brooklyn.

De tre store navne i sværvægt skal altså bokse indenfor få uger, men ikke mod hinanden.

Kampen om tv-aftalerne
Wilder har i den forbindelse for få dage siden sagt nej tak til et tilbud fra DAZN på mere end 100 mio dollars for tre kampe: Mod Dominic Breazeale, Anthony Joshua og så en rematch mod Joshua. Begrundelsen er, at han tv-mæssigt vil være “free agent”, det vil sige ikke bundet af aftaler.

For kort tid siden trak Tyson Fury sig fra en planlagt rematch mod Wilder, der ellers så ud til at være næsten aftalt. Begrundelsen var, at Fury i stedet lavede en aftale med ESPN i USA, hvor den britiske promoter Frank Warren vil være co-promoter for Fury sammen med amerikanske Bob Arum, der har aftale med ESPN.

Anthony Joshua har engelske Eddie Hearn som promoter, og Hearn er i gang med en stor amerikansk satsning, baseret på en kontrakt med DAZN, og Joshua er derfor bundet af aftalen med DAZN.

Og når Wilder siger, at han er “free agent”, så er det en sandhed med modifikationer. Han er bundet af sin kontrakt med rådgiver Al Haymon, der har sine egne tv-aftaler – først og fremmest med FOX og Showtime i en samlet aftale. Og det er i sidste ende Haymon, der bestemmer, hvor Wilder bokser, uanset hvor meget Wilders manager Shelly Finkel udtaler sig i boksemedier.

Enorme beløb på spil
Hearn’s, Arums og Haymons amerikanske tv-aftaler handler om enorme, samlede beløb.

Hearns aftale med DAZN er på 125 mio dollars (mere end 800 mio danske kroner) om året over 8 år. Haymons aftale med FOX er på mindst 60 mio dollars om året, og i sammenhæng med Showtime vurderes hans aftale til at være mere end 125 mio dollars værd om året.

Budgettet i Arums syvårige aftale med ESPN er ikke offentliggjort, men det handler om tilsvarende store penge. ESPNs aftale med Tyson Fury blev først meldt ud som værende på 80 mio dollars – det beløb er dog senere blevet dementeret.

Pengene bag pressemeldingerne
Bag diverse pr-meldinger, udfordringer og selvpromoveringer ligger altså et spil, hvor ingen af de tre store aktører bag bokserne, Hearn, Haymon og Arum/Warren, har lyst til at afgive kontrollen, og dermed snoren i de store penge.

Det gør det umiddelbart svært at arrangere de kampe mellem de tre store, som boksefans sukker efter. Det ville kræve en form for samarbejde mellem promotorerne, som for nærværende ikke ligger voldsomt tydeligt i kortene.

Navnene Joshua, Wilder og Fury er ellers positioneret på en måde, der godt kunne blive til en stor æra med mindelser om Ali/Frazier/Foreman eller Tyson/Holyfield/Lewis. Lige nu er promotorernes motiver dog tilsyneladende ikke stærke nok til for alvor at åbne for posen.

PR-foto: Anthony Joshua Facebook
Kommentarer