Travle 2023

10 professionelle boksestævner i 2023 – i 2022 var der 5. Desuden profkampe på 2 amatørstævner. Og en række danske boksere aktion i udlandet. Det er i tørre tal en statistisk status for dansk professionel boksning i et travlt år.

TK Promotion stod for 4 af stævnerne (det ene en co-promotion med Disrupt Promotions). Danish Fight Night stod for 3. Og RNG-SDE Promotions (Team Ljungquist) arrangerede de sidste 3.

Vi skal faktisk tilbage til 2002 for at finde et år med flere stævner. Det år arrangerede Mogens Palle 10 stævner, Anders Vester 7 og Gert Bo Jacobsen 3, med hver deres gode tv-aftale i ryggen. Så sluttede den gyldne danske tv-æra ganske brat, og derfra blev tv-kontrakter eller mangel på samme et stort issue for dansk professionel boksning.

I 2016 lykkedes det Palle’s Danish Fight Night at arrangere 6 stævner med TV2 i som partner, mens Team Sauerlands Nordic Fight Night lavede 2 på dansk grund med Viasat. Så steg TV2 af toget. Og først i 2023 er det års 8 stævner overgået.

Et marked i konkurrence
Selv om tv-verdenen altså har ændret sig, kunne 2023 alligevel byde på tre aktive promotorer. Og det giver selvsagt konkurrence om markedet. Den konkurrence kom meget håndfast til udtryk den 7. oktober, da RGN-SDE Promotions og Danish Fight Night begge holdt stævne samme aften øst for Storebælt.

Konkurrencen blev også flere gange til matchmakerdrillerier, hvor den ene promoter matchede deres bokser mod en mand, der havde vundet over den anden promoters bokser. Og så er der selvfølgelig nogen grundlæggende parametre i promoterkonkurrence: PR-arbejde og kampen om underskrifter fra boksere og mediepartnere med mere.

Det kan være hårdt arbejde at være arrangør i det marked. Men fra et fansynspunkt er det jo dejligt, når der bliver bejlet om opmærksomheden, og aktiviteten bliver derefter – i hvert fald indtil der sker en opbremsning og et frafald som efter 2002.

Mange nye navne
Mikkel Gribsholt, Victor Hoveling, Emil Kot, Ahmad El Ahmad, Nesar Kunduzi, Mathias Hansen, Thorbjørn Boudigaard, Elias Idrissi, Gustav Thorsen, Steffen Rørstrøm, Thomas Vinther, Yusub Pashaev. Vi skulle vænne til mange nye navne, der har bragt antallet af aktive danske profboksere på BoxRec op på 35 i skrivende stund (Frank Madsen står som grønlænder).

Flere profdebutanter er allerede på vej i 2024, men så mange som i 2023 kan der næppe graves op. Af de 35 nuværende navne har 21 bokset mindre end 10 profkampe. Så mens flere af de største danske navne nærmer sig afslutningen af den aktive karriere, så bliver der en opgave i at bygge de nye navne op til noget, der kan trække et publikum – på en måde der ikke bare bliver en brug-og-smid-væk metode, men faktisk skaber solide boksestalde.

Det er opgaven for dansk profboksning lige nu, udover at finde nye måder at betale gildet i en tid, hvor tv ikke kan være den eneste indtægtskilde.

TK Promotions gyldne håb
Jacob Bank. Det navn skilte sig klart ud, selv om Dina Thorslund var den store stjerne ved to VM-stævner. Ved det sidste Thorslund-stævne skrev hun sig ind i historiebøgerne ved ikke blot at havde vundet store VM-titler i to vægtklasser, men nu også som unified verdensmester i to forbund samtidig.

Først og fremmest en overbevisende sejr over den stærke lette Ralfs Vilcans katapulterede Bank op som nr. 27 i supermellemvægt på BoxRec i skrivende stund, og ind som nr. 10 på WBOs verdensrangliste efter blot 11 professionelle kampe. Der er lidt vej endnu, før Bank har fået bygget det helt solide fundament omkring den høje placering – men det se lovende ud.

Et fund som Bank er naturligvis en velsignelse for en boksestald. Men det er også en udfordring. Gode matchninger bliver ikke billigere og nemmere på det niveau. Og samtidig skal dørene sparkes ind til interessen hos mainstream medierne, der er mere optaget af reality factor end sportslige evner.

Og så ligger der stadig en opgave i at bygge en stald op omkring Jacob Bank. Det er for nærværende ikke aktuelt at lave stævner i co-promotions omkring Dina Thorslund. Så der lægges nye lag på staldens øvrige navne.

Den i denne sammenhæng trods alt relativt rutinerede Ditlev Rossing holdt kun kort tid hos TK. Af holdet af boksere fra Ringkøbing er det kun Nesar Kunduzi, der er annonceret til næste stævne. Erfarne Mikkel Nielsen er heller ikke meldt ud endnu til Kolding. Så pilen peger på den lovende duo fra Djursland, Mikkel Gribsholt (3 kampe), Victor Hoveling (2 kampe), nytilkomne Elias Idrissi (1 kamp), og sværvægtsdebutanten Morten Givskov.

Så der skal noget aktivitet og nogen kampe til for at skabe en helstøbt stald med flere erfarne ben at stå på. Som det er nu ser det tungt ud, hvis Bank får en tagsten i hovedet eller et lucky punch på hagespidsen.

T’et i TK, Thomas Madsen, er trådt ud af firmaet. Men K’et, Kasper Høyer Holgersen, har så styrket fundamentet med et strategisk samarbejde med RNG-SDE Promotions. De to stalde er fælles om Elias Idrissi. Der har også været tale om, at den ene stald altid skulle have en bokser på den anden stalds stævner. I Kolding ser det foreløbig ud til kun at blive fællesnævneren Idrissi.

Fra Team Ljungquist til RNG-SDE Promotions
Ved indgangen til 2023 var det et promotersetup omkring Kem Ljungquists kampe. Ved udgangen af året var det et promoterfirma med navnet RNG-SDE Protions og en stald af boksere, der kunne bære stævner uden Ljungquist selv i ringen.

Det gør RNG-SDE Promotions til størrelse, der sportsligt ikke er så forskellig fra den nye samarbejdspartner TK Promotion. Hvor Bank er hovednavnet hos TK, så er Ljungquist det selvfølgelig selv hos RNG-SDE. Ljungquist er nu nr. 38 i sværvægt på BoxRec. Og han er kommet på verdensranglisterne hos IBF i sværvægt, og hos WBA i bridgervægt. Han mistede dog sin rangering i bridgervægt hos WBC, da han boksede om en titel i sværvægt.

Den store forskel er naturligvis, at hvor Bank er 22 år, så er Ljungquist 33. Så Ljungquist det tidspunkt, hvor skal hæves dividende af adskillige års investering i karrieren. Og sværvægtsklassen har som bekendt indledt en interessant epoke, hvor det saudi-arabiske Klondyke lokker med store penge. Men det stiller altså nogen krav til den øvrige stald, efter at Ljungquist selv har haft hovedrollen ved martsstævnet.

Det kræver tålmodighed at bygge nyt op, og der er mange snubletråde. Et par stykker af dem ramlede Emil Kot ind i efter en lovende profstart, først med forhastet matchning mod Luca Di Loreto, der kun med nød og næppe gav en sejr, og så et overraskende nederlag. Og de øvrige faste navne i stalden, Ahmad El Ahmad, Thomas Vinther og Elias Idrissi, er stadig i en meget tidlig fase. Det samme er freelanceren Mahdi Jallaw.

Så ganske som hos TK er opgaven at bygge op omkring hovednavnet, og få et bredere og stærkere fundament, både af faste boksere og andre samarbejdspartnere. Aftalen med K.B. Hallen er et interessant skridt, og man kan håbe, at det får bedre fat end samarbejdet med Arena Næstved, der var en behersket succes. Vi venter stadig på offentliggørelser, hvordan RNG-SDE Promotions vil nå ud til publikum ved skærmene derhjemme.

Danish Fight Night med streaming og arena-aftaler
En aftale med den nye kanal Pluto TV, og så en fast aftale med Royal Arena. Det var årets to skelsættende nyheder i setup’et omkring Danish Fight Night. Og især Royal Arena har været med til at skabe lidt ny hype omkring stalden.

Indtil videre har det sportslige niveau dog ikke helt nået de store arenahøjder. 2023 blev det til 3 stævner, det første i passende rammer i Albertslund Musikteater. Sarah Mahfoud har været det bærende navn i forhold til publikumsinteressen, suppleret af Oliver Meng og Enock Mwandila Poulsen, og Mahfouds 3 kampe har gjort 2023 til hendes mest aktive år siden 2018.

Som tingene ser ud lige nu kan Danish Fight Night dog ganske snart stå med en stald af Oliver Meng som hovednavn, og så en stribe nyproffer at bygge op omkring ham. For både 34-årige Mahfoud og 31-årige Poulsen står overfor store opgaver (og paydays) på vej mod den sidste del af deres aktive karrierer.

Mahfoud havde sit travleste år siden 2018, men mod overkommelig modstand (selv aldrende Marcela Acuna stadig havde et navn). Nu står hun overfor en VM-kamp mod australske Skye Nicolson, så det mål, der blev sat i 2023, er nået. Det vil være en meget stor promoterpræstation at få Matchrooms Nicolson til Danmark, og det vil være en meget forståelig prioritering at gå efter en god pose penge til Mahfoud. Og på udebane vil Mahfoud ikke være favorit.

Poulsen frustrerende år efter EM-sejren over Petitjean i foråret 2022 er en bogudgivelse for sig. Men efter 2 nemme holde-i-gang sejre i 2023 skal han nu møde Europamesteren Adam Azim i London. En overraskende dansk sejr her vil naturligvis skrive bogen om. Og med en hæderlig indsats kan der sagtens være flere kampe i bogen, lige Martin Kristjansen boksede et par kampe mere efter nederlaget til Amir Khan.

Så har promoter Bettina Palle senest gjort et bemærkelsesværdigt træk ved at etablere et for mange overraskende samarbejde med Danmarks lige sportsligt største stjerne i boksning, WBC/WBO-verdensmester, Dina Thorslund, og sikre sig retten til Thorslunds mandatory mod tyrkiske Seren Cetin.

Thorslund blev som bekendt WBC/WBO-mester, og hun vandt det prestigefyldte The Ring bælte. Men samtidig måtte hun også se langt efter de øvrige verdensmestre Ebanie Bridges og Nina Hughes. Deres engelske promoter Matchroom ville ikke røre en dansker, der kunne slå deres mestre. Og da Thorslunds internationale promoter, Disrupt, viste sig at være et luftkastel, så lignede situationen pludselig en blindgyde. Danish Fight Night blev en vej ud.

Thorslund vil naturligvis give stor sportslig tyngde til Danish Fight Night – for eksempel vil det kan lade sig gøre at få manager Lee Eaton til at overtale Matchrooms WBA-mester Nina Hughes til at komme til at komme til Danmark.

Hidtil har Hughes insisteret på at få IBF-bæltet før en unification mod Thorslund (eller i hvert fald en urealistisk høj hyre). Eaton er manager (men ikke promoter) for både Thorslund, Hughes og Cetin. Men selv Thorslund har en sidste salgsdato, som næppe ligge tre år ud i fremtiden.

Så er der altså Meng tilbage. Han lignede et stort håb i starten af karrieren. Men blot 3 kampe i årene 2020, 2021 og 2022 satte sine spor. Der var tydelig rust at se i hans 2 kampe i første halvdel af 2023, hvor han fik overraskende problemer mod lavere rangerede boksere. De så bedre ud i oktober-kampen, men også mod en overkommelig modstander.

Nu skal Meng så løftes op som hovednavn. Qua hans WBA Continental Europe titel har han en WBA-rangering som nr. 14 at gøre godt med. I året første 2 kampe, mod folk der i dag ikke er i verdens top-300 i letmellemvægt – de var dog utvivlsomt bedre, end rangeringerne indikerede. Det så bedre med knockout’en i den seneste kamp, mod mere behersket modstand.

Nu står Meng så overfor et år, hvor han skal bevise sit værd som topnavn i stalden. Han kan formentlig bokse sig ind i BoxRec top-100 letmellemvægt allerede på lørdag. Men efter 6 år som prof er det også ved at være tiden for større mål.

For staldens øvrige boksere, som Mathias Hansen og Thorbjørn Boudigaard, er der lang vej. Hamza Hussein ligner den, der hurtigst kan nå større ting. Og den nye freelancer Emma Jensen kan godt blive spændende.

Kampen om talentet
Historien har det med at gentage sig. Og hvis det også sker i år, så vil den vilde skattejagt gå senest efter OL. Navne som brødrene Terteryan vil være i høj kurs i en tid, hvor et vagtskifte af de store navne er på vej.

RNG-SDE og TK partnerskabet vandt fornylig i fælleskab slaget om Elias Idrissi. Og når spindesiden skal suppleres efter Thorslund og Mahfoud, så bør Melissa Mortensen og Sofie Rosshaug være attraktive emner. Mortensen har allerede bokset en profkamp, og Rosshaug bokser sin første i denne måned, på hendes egen klubs stævne.

Men inden debutbonanza fortsætter, så er det på sin plads med en opfordring: Få nu bygget erfaringsmuskler på dem, der er startet som professionelle. Og tag den tid, der tager. Den danske talentmasse er trods alt ikke stor nok til at brænde for mange nye boksere af i løbet af få kampe.

Kampene i udlandet
Danmarks to udlandslegionærer, Kim Poulsen i Østrig og Simon Madsen i Mexico var begge i kamp to gange. Poulsen vandt to kampe i Wien, og det var muligvis hans sidste kampe. Simon Madsen tabte begge sine kampe, den første efter en flot fight i USA, den anden lidt skuffende hjemme i Cancun.

Frank Madsen tabte fire kampe som journeyman, inden han var hovedperson i den første professionelle boksekamp i Grønland nogensinde – og Madsen vandt den kamp. Desuden vandt Oliver Zaren tre kampe i England. Og Haris Dzindo boksede afskedskamp lige syd for grænsen, i Flensborg.

Cruiservægteren Niklas Pedersen blev stoppet i Berlin, men ingen af de øvrige Robert Larsen-boksere var i aktion i Tyskland. Brødrene Ali Hussein og Hamza Hussein boksede i stedet på Danish Fight Night stævner.

Årets kvindelige danske bokser 2023:
Dina Thorslund

Årets mandlige danske bokser 2023:
Jacob Bank

Årets kamp med dansk deltagelse 2023:
Dina Thorslund vs. Yuliahn Luna

Årets danske knockout 2023:
Victor Hoveling over Djiby Diagne, KO3

Årets danske stævne 2023:
Disrupt Promotions/TK Promotion i Holstebro september

Årets danske newcomer 2023:
Mikkel Gribsholt

Årets danske promoter 2023:
TK Promotion

Foto: Dina Thorslund Facebook
Kommentarer