THE PREVIEW: Hvor god er Serrano egentlig ?

Flashback til 1994: Jimmi Bredahl havde et VM-bælte, stjernen Oscar de la Hoya ville have fingre i. Det blev til en kamp, hvor Bredahl gav sit hjerteblod, inden han blev stoppet i 10. omgang.

Fast forward til 2022: Sarah Mahfoud har et VM-bælte, stjernen Amanda Serrano vil have fingre i. Kan Mahfoud levere en lige så behjertet indsats, i en kamp hvor odds på Serranol i den forløbne uge har ligget på omkring 1/20, mens de på Mahfoud har ligget omkring 10/1. Bookmakerne har altså Serrano som kæmpefavorit, ganske som de fleste bokseeksperter.

Jimmi Bredahl er ikke det eneste danske navn, der har kæmpet for sagen i kampe, hvor de kom op som underdogs mod større stjerner, med en titel eller en ubesejret rekordliste som salgsvare. Sugar Ray Leonard og Arturo Gatti havde deres hyr med Ayub Kalule og Thomas Damgaard.

Begivenhed eller bare en kamp ?
Udover det rent boksemæssige, og de tre store VM-bælter, der er på spil – en absolut sjældenhed i dansk boksning – burde kampen også være en begivenhed på andre dimensioner.

Serrano har gennem en lang årrække, og med VM-titler i utrolige syv vægtklasser, bygget et stjernestatus, som for alvor eksploderede, da hun kom under vingerne hos YouTuberen Jake Paul, og som blev kronet med en kæmpekamp mod Katie Taylor – den første kvindelige hovedkamp nogensinde i legendariske Madison Square Garden.

Sarah Mahfoud var kendt af almindelige danskere, allerede inden hun boksede sin første professionelle kamp, som vinder af tv-showet Vild med Dans i 2016. Og hun har været dygtig til at holde sig synlig medierne gennem sin professionelle karriere – noget der jo ikke er uvæsentlig for udøvere, der skal tjene penge på deres sport.

På den baggrund er det egentlig en smule ærgerligt, at Serrano vs. Mahfoud er endt som en forkamp med engelske dommere, på et engelsk boksestævne, hvor publikum primært kommer for at se et par sværvægtere. Det er altså ikke Las Vegas, Madison Square Garden eller Parken.

Heldigvis har TV3/Viaplay en længerevarende aftale med den neutrale promoter, Frank Warren, så vi får kampen på dansk tv. Og Serrano har sikret, at stævnet vises på ESPN i USA – hvilket nok reelt finansierer denne kamp.

Men medierne i Danmark har generelt ikke ligefrem været sprængfyldt med stof om kampen i mange dage. Den store medieeksplosion er ikke detoneret herhjemme. Jeg har for eksempel ledt forgæves efter reportager fra fredagens indvejning i større danske medier, bortset fra TV3 Sport. En dansk sejr lørdag aften vil måske ændre på billedet.

Er Serrano så stærk som rygtet ?
Umiddelbart er det vel en solid og modig indsats som Bredahl og Damgaard, danske boksefans kan håbe på fra Sarah Mahfoud, når TV3 Sport og Viaplay så lørdag aften blænder op fra Manchester. Men spørgsmålet er vel, er Serrano sådan et monster i ringen, som hun bliver gjort til ? Beviser hendes lige kamp i letvægt mod Katie Taylor, at hun er mange niveauer over konkurrenterne i fjervægt ?

Det var altså samme Taylor, der tabte omgange mod kazakhstaneren Firuza Sharipova sidste december. som kun vandt meget knebent over Natasha Jonas tidligere i 2021, og som har bokset lige kampe mod Delfine Persoon, hvor mange faktisk mente, at Persoon blev groft snydt i den første kamp.

På samme måde, når man kigger ned ad Serranos rekordliste, så tabte hun 2021 omgange mod Yamileth Mercado. Samme Mercado har tabt klokkeklart til Jessica Munoz, som tabte lige så klart til Dina Thorslund. Vi skal godt nok tilbage til 2012 for at finde Serranos seneste nederlag inden Taylor – mod svenske Frida Wallberg i Sverige. Men der er i den mellemliggende tid en del kampe, hvor Serrano har måttet kæmpe for det, når hun mødte kompetente modstander.

Og hvor god er Mahfoud ?
Så er spørgsmålet samtidig også: Hvor god er Mahfoud egentlig på øverste niveau. Så meget ved vi egentlig heller ikke om Mahfoud efter 11 profkampe.

Mahfoud overraskede positivt med en klar sejr i IBF Interim titelkampen mod Brenda Carabajal, der har været med op VM-niveau. I foråret forsvarede Mahfoud i en ret lige kamp mod Nina Meinke, der var chanceløs mod Taylor i 2017. Det kunne også være en indikator på niveauforskellen.

Inden VM-kampene var den eneste nævneværdige modstander på Mahfouds rekordliste den sydafrikanske bantamvægter Bukiwe Nonina i en mindre IBF-titelkamp.  Men alt i alt har Mahfoud gjort det bedre, end mange forventede baseret på hendes amatørmeritter, hvor et par nordiske mesterskaber var det længste, hun nåede i 55 kampe.

En relativt kortvarig forberedelsestid – ligesom op til Meinkekampen – en del skift mellem forskellige træningssteder, og ikke meget nyt fra sparringen med den græske sparringspartner, kan nok give anledning til lidt panderynker. Men i sidste ende må det vel formodes at være en veltrænet og velforberedt Sarah Mahfoud, der går i ringen.

Mahfoud har ikke den voldsomme slagkraft – hun har blot tre professionelle sejre før tid, og hun har ikke stoppet nogen siden 2018. Men hun har vist sig at være dygtig til at disponere over de lange distancer, og til at neutralisere modstandere med sin bevægelighed og sit gode bokseøje. De evner får hun helt sikkert brug for mod Serrano. Som Mahfoud har sagt i et interview: Hun skal bokse klogt.

Mahfouds chancer
De første par omgange kan blive ganske afgørende. Selv om Serrano, trods sine 30 KO-sejre i 45 kampe, ikke er en decideret one-punch knockout puncher, så slår hun altså hårdt. Og hun har en del gange overvældet sine modstandere med en hidsig start.

Her skal Mahfoud ikke mindst passe på Serranos dybe arbejde. Det kan være ret giftigt. Så det vil være risikabelt at gå ind og bytte bomber tidligt. På den anden side må Serrano heller ikke få for meget momentum. Mahfoud må ikke vente for længe med at få gang sine hurtige in-and-out serier.

Hvis hun kan læse Serrano, komme først og forstyrre angrebene, er hun kommet langt. Kan Mahfoud komme rimelig igennem de indledende runder, så kan kampen måske blive interessant. Kan Serrano holde kadencen i alle omgange, som hun siger, at hun har trænet på denne gang ? Eller må hun holde pauser, Mahfoud kan få lejlighed til at fylde ud ?

Men Mahfoud skal ikke regne med, at hun møder lige så passiv boksning som fra Carabajal og Meinke, så hun kan få lige så meget tid og rum til at manøvrere og tænke. Det kan meget vel tænkes, at Mahfoud i perioder må ty til at holde og spoile for at passificere Serrano.

Hvis Mahfoud så ligefrem kan tippe kampen, så vil hun levere én af de større boksesensationer i nyere tid. Men det vil altså være en sensation.

Chancefordeling til fordel for Serrano: 90-10

Kommentarer